top of page
De waterkringloop

 

De waterkringloop is het natuurkundige proces waarbij bijvoorbeeld zeewater verdampt. Door deze damp wordt er een wolk gevormd. Deze wolk gaat weer richting land, waaruit neerslag valt. Deze neerslag valt op het land, en gaat weg via waterwegen of grondwater. Een groot deel van het water komt terug in de zee en dan begint het proces opnieuw.

 

Zeewater verdampt van nature, en dit proces gaat sneller onder invloed van de zon. 

  • Waarom denk je dat zeewater sneller verdampt onder invloed van de zon?

 

Als het zeewater verdampt is, valt een deel terug in zee. Het andere deel vormt wolken, en gaat richting land. Er kunnen dan twee dingen gebeuren:

1) de luchtstroom botst met een koudere luchtstroming. De luchtstroming met de waterdamp stijgt, en koelt daardoor af. Omdat koude lucht minder waterdamp dan warme lucht kan bevatten, zullen uit de waterdamp waterdruppeltjes vrijkomen. Deze vallen dan naar beneden als neerslag.

2) de luchtstroom botst met gebergte. De luchtstroming moet hier dan overheen. Omdat de luchtstroming er overheen moet, koelt deze af en gebeurt er hetzelfde als in de vorige situatie.

 

De neerslag heeft drie mogelijkheden.

1) de wordt niet opgenomen door de bodem en gaat via waterwegen, zoals rivieren, terug naar de zee.

2) het wordt opgenomen door de bodem en gaat via grondwater terug naar zee.

3) het water verdampt, al dan niet eerst door planten te zijn opgenomen.

 

  • Bekijk dit filmpje en vul dan dit schema in. Gebruik daarbij de volgende woorden: water opgeslagen in ijs en sneeuw, neerslag, smeltwater, grondwaterinfiltratie, kwel, water in de atmosfeer, zoetwater opgeslagen in meren en rivieren, grondwater, grondwaterstroming, afstroming, transpiratie, condensatie, verdamping, water in oceanen en zeeën. 

bottom of page