top of page

INLEIDING

 

Aan het einde van de jaren vijftig en het begin van de jaren zestig veranderde de jeugdcultuur in Nederland. Voor het eerst nam de jeugd plaats in openbare ruimtes en lieten zij zich openlijk horen. Ze identificeerden zichzelf met brommers, leren jacks, een sigaret in de mond en een radio waar rock ’n roll uit klonk. Deze ‘nieuwe’ jongeren waren te vinden op straathoeken en stadspleinen. Wat was de aanleiding voor deze verandering? Hoe leefden de mensen vóór de jaren 60 en welke subgroepen waren er?

 

De jongeren die in de jaren vijftig en zestig opgroeiden, hadden een totaal ander verleden dan dat van hun ouders. De ouders van deze generatie waren geboren tussen ongeveer 1911 en 1923. Zij groeiden op in een periode van economische crisis, opkomend fascisme, oorlogsgeweld en in een sterk verzuilde samenleving. Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen was men in shock na alle tragedie en tegelijkertijd vastberaden. Zoiets mocht nooit meer gebeuren. Het is dan ook niet gek dat mensen zich zo neutraal mogelijk opstelden en een conservatief leven wilden leiden. Na een aantal jaren kwam er een nieuwe generatie. Deze ‘nieuwe’ jeugd dacht anders over de situatie en zij wilden zich los maken van hun ouders. Met Nederland in goed vooruitzicht door de opkomende consumptiemaatschappij maakten zij hun eigen weg door de samenleving.

 

De jongeren uit de jaren zestig wilden zich in hun vrije tijd niet meer binden aan een jeugdbeweging, politieke partij of kerk, maar waren opzoek naar nieuwe mogelijkheden die de consumptiemaatschappij hun bood. De jongeren wilden hun eigen wereld vormgeven. De nieuwe manieren van vrijetijdsbesteding waren erg opvallend vanwege de uitingsvormen van de jongeren. Nieuwe muziek, kleding, haardracht en gedrag werden door de jongeren in Nederland, in navolging van Engelse en Amerikaanse jeugdculturen zoals de Teddy Boys en de Beat Generation gebruikt om een nieuwe identiteit te creëren. Door deze verschillende identiteitsvormingen waren niet alle jongeren het met elkaar eens. Er ontstonden meerdere subgroepen. Zo waren de Nozems, Provo’s, Hippies en Halbstarken de bekendste. Op deze website kom je er achter wie zij waren, in hoeverre de groepen verschillend waren van elkaar en vooral ook wat zij wilde veranderen in de samenleving! 

Onze hoofdvraag luidt dan ook: wat waren de ideeën van de verschillende groepen in de jaren 60, hoe realiseerden zij deze en wat zie je er nu nog van terug?

Het begrip "generatie"

De jongeren uit de jaren zestig vormden een nieuwe generatie. Maar wat houdt een generatie eigenlijk in? Een generatie is een georganiseerde groep die de stijl van de betreffende generatie uitdraagt en symboliseert met een eigen identiteit. De jongeren in de jaren zestig van Nederland waren zich niet bewust van een dergelijke nieuwe generatie. Hoe komt het dat het meestal jongeren zijn die zich willen verzetten of een statement willen maken? Daar is een duidelijke verklaring voor. Tijdens hun puberteit en adolescentie zijn mensen meer vatbaar voor beïnvloeding en veranderingen van hun waarden- en normen systeem dan op latere leeftijd. Na de fase van kind zijn neemt de invloed van de ouders af. Er volgt een periode van experimenteren, waarbij de jongeren niet passief hun omgeving ondergaan, maar deze omgeving vormen.

Taakverdeling

Soesja                

Provo

Halbstarke

Conclusie

Website

Tamar

Inleiding

Nozem

Myrthe

Hippie

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
  • Instagram Clean

​© 2023 by STREET LIFE. Proudly created with Wix.com

bottom of page